Zoals beloofd op Facebook heb ik een blog geschreven over (bord)spellen die leerlingen zelfstandig kunnen spelen in tweetallen of kleine groepjes. Ze moeten natuurlijk wel de regels en de taal kennen voor de verschillende spellen ;-) Sommige spellen heb je misschien al in de kast staan, zoals 'Wie is het?' en 'Scrabble'. Andere kun je kopen, downloaden of eenvoudig zelf maken. Veel speelplezier! |
Dit spel leent zich heel goed om het beschrijven van uiterlijk te oefenen. Je kunt de Nederlandse versie gebruiken, want er staan alleen plaatjes en namen bij. Maar je kunt online ook een aantal bladen downloaden. Als je die bladen lamineert en je de leerlingen een whiteboard stift geeft, kunnen ze wegstrepen wat er niet meer bij hoort en dat kan je na afloop van het spel met een papieren doekje weer wegvegen.
Voor ze dit spel kunnen spelen moeten ze de juiste vragen kunnen stellen zoals:
Is it a man/woman?
Has he got blond hair?
Has she got short hair?
Is he wearing glasses / a hat / a white T-shirt ...?
Has he got a beard / moustache ...
Etc.
Bekijk bijvoorbeeld klassikaal een keer alle plaatjes (foto op digibord) en bedenk samen welke vragen je kunt stellen en welke woorden voor gezichten en kleding je moet kennen. Schrijf de vragen en woorden op en leg ze bij het spel.
Hier een aantal links waar je bladen kunt downloaden:
Om gezichten te oefenen
Diverse bladen van Hasbro. Vooral het blad over sport is handig . Daarmee kan je ook kleding en sporten oefenen (Does he/she play....?)
Misschien ken je ze al en heb je ze al in de klas. Op deze dobbelstenen staan plaatjes waarmee je zinnen of een verhaal kunt maken.
Er zijn verschillende versies. Zo kan je bij Onderwijs maak je samen de 'kletsdobbelstenen' kopen (rechts op de foto).
En o.a. bij BOL kan je verschillende sets van Rory's Story Cubes kopen, zoals de set met 'actions' op de foto.
De Story Cubes met 'actions' zijn heel geschikt om de 'present continous' te oefenen. Je weet wel, wat iemand nu aan het doen is: she is playing tennis / he is listening to music. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos: benoemen wat je ziet, samen zinnen maken, een verhaal erbij bedenken, enzovoorts.
Rollen en kletsen maar!
Oefen de spelling van woorden met Scrabble. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als in het Nederlands, of je gebruikt alleen de losse letters en laat leerlingen zoveel mogelijk losse woorden maken met de letters die ze hebben. Ook hierbij kan je variëren:
- met z'n tweeën zoveel mogelijk woorden maken met 20 (of meer) letters die ze blind pakken.
- iedere speler krijgt een vast aantal letters (10-15) en probeert daar zoveel mogelijk woorden mee te maken. In dit geval kunnen ze de woorden net als op het spelbord ook aan elkaar leggen, zodat je bepaalde letters twee keer kunt gebruiken. Wie kan de meeste woorden maken?
- met z'n tweeën steeds om de beurt een letter pakken tot je samen een woord kunt maken.
Er zijn online heel veel bordspellen te vinden die een variant zijn op ons ganzenbord spel. De spelers volgen een bepaald pad en moeten iets benoemen, zeggen of doen als ze op een plaatje of vakje landen.
Je kunt ze erg goed gebruiken bij het oefenen van vocabulaire en zinnen. Met de board game maker van Tools for educators, kan je ze eenvoudig zelf maken. Je kiest dan voor een thema (bijvoorbeeld dieren) en vervolgens kies je de woorden/plaatjes uit die je op het spelbord wilt hebben. Je kunt kiezen tussen alleen plaatjes, alleen woorden, of een combinatie van die twee. Het fijne hiervan is, dat je de woorden kunt selecteren die ze al kennen. Hieronder een bordspel over dieren dat ik op deze manier heb gemaakt.
board_game_animals2.pdf |
En als er tijd voor is, misschien in een weektaak, is het ook erg leuk en leerzaam om leerlingen zelf een bordspel te laten ontwerpen in een groepje!
Waar Ganzenbord bij ons een traditioneel bordspel is, spelen kinderen in Engelstalige landen 'Snakes and ladders'. Als je op een slang landt moet je via de slang terug naar een vorig vakje en als je op een ladder landt, mag je via de ladder een aantal plaatsen vooruit.
Google maar eens op 'snakes and ladders EFL' dan vind je allerlei bordspellen voor het leren van Engels als vreemde taal (EFL staat voor: English as a foreign language).
Op iSLcollective kan je ook 'snakes and ladders' spellen downloaden.
Op Tools for educators kan je ook eenvoudig zelf een domino spel maken. Of laat je leerlingen zien hoe het moet en laat ze zelf een spel maken van een gekozen thema.
Ik heb er al één gemaakt over body parts met steeds een woord en een plaatje (dus te gebruiken vanaf groep 4/5 als ze beginnen met het lezen van woorden). Hieronder kun je zien hoe ik het heb ingevuld. Let op: de afbeelding op de laatste domino steen is 'finger', want dat is het woord waar ik mee ben begonnen.
domino-bodyparts.pdf |
Memory ook wel 'Pelmanism' genoemd in het Brits-Engels is een spel dat je heel goed kunt spelen met flash cards uit je methode of met foto's van internet. Je kunt ook steeds twee leerlingen elk een woord laten tekenen op een vierkant blaadje en dan de tekeningen lamineren. Je hebt dan een memory spel met alleen plaatjes (twee van elk). Of je maakt een spel met op het ene kaartje het geschreven woord en op het andere kaartje het plaatje.
Je kunt ook de dominomaker van hierboven gebruiken om een memory spel te maken. Knip de domino stenen door en je hebt een memory spel!
Bij het spelen van het spel is het de bedoeling dat de spelers benoemen wat ze zien op het plaatje en/of een zin maken met het woord.
Hier kan je het memory spel over dieren van het plaatje hiernaast downloaden.
In de UK heet kwartet: 'Happy Families', maar het wordt elders ook wel 'Quartet game' genoemd.
Je zegt dan 'Happy Family' of 'Quartet' als je een kwartet hebt.
Scala verkoopt een Engels taalkwartet Junior met daarin woorden en zinnen voor de bovenbouw. Er staan wel Nederlandse vertalingen bij.
De taal voor de spelers is:
From (categorie) do you have (...)?
Yes, I do. Here you are.
No, sorry.
It's my/your turn.
Take a card.
Happy family! / Quartet!
Ageeth Verbruggen, een collega, heeft een taalkwartet gemaakt dat je gratis kunt downloaden op haar website.
Maar ook kwartet is een leuk spel om door leerlingen zelf te laten maken. Elke groepje maakt dan bijvoorbeeld een categorie. Onderwijs maak je samen heeft een handig format met blanco kwartet kaarten gemaakt. Er is een pdf versie en een Word versie (zie hieronder).
kwartetspel.doc |
Ik hoop dat je met deze ideeën de spelletjeskast weer wat kunt vullen met Engelse spelletjes waar jouw leerlingen veel plezier mee hebben en veel van leren!
Ik weet dat het veel gevraagd is, maar het zou geweldig zijn als je een foto wilt delen van wat jij of jouw leerlingen hebben gemaakt. Je kan de foto naar me mailen: [email protected]. En als je een spel als document wilt delen is dat ook super. Dan voeg ik de foto's en gemaakte spellen toe aan deze blog!
Bedankt en tot ziens!
Marion